Jovana Cvijića 41, Novi Sad, Srbija Ponedeljak - Petak 08:00-19:00 021/644-74-70, 064/382-62-54

Rendgen

Nemoguće bi bilo zamisliti medicinu bez rendgenske dijagnostike. Ona je pouzdana, brza i relativno jeftina. U velikom broju slučajeva je i konačna dijagnostika, a u ostalim, odlična polazna osnova za imaging metode- MR ili CT.

Primena rendgenske dijagnostike:

  1. urgentna stanja: kod obolenja pluća i stomaka
  2. traumatska stanja: kod povreda bilo kog dela tela, preloma kostiju i zgobova, iščašenja
  3. kontrolni pregledi: kod praćenja zarastanja kostiju, reakcije na terapiju i sl.
  4. polazni pregledi: potvrda radne dijagnoze
  5. “skrining” pregledi: za lekarska uverenja i sl.
  6. pregledi gastro-intestinalnog sistema: pregledi jednjaka, želuca, tankog i debelog creva, appendix-a (“slepog creva”, nar.)

Posebna prednost kod pregleda gastro-intestinlnog sistema je u komforu pacijenta u odnosu na endoskopske metode (sonde).

Modernizacijom aparature je značajno smanjena količina rendgen zraka koja se primenjuje, a time i štetnost po pacijenta i osoblje.

Optimizacijom zadatih kondicija i primenom adekvatne zaštite se postiže minimum štetnog dejstva po pacijenta, korišćenjem tzv. “tvrdozračne tehnike” uz maksimalnu kolimaciju zračnog snopa.

Velika prednost digitalne rendgen slike je što u njenom nastanku su potrebne značajno manje količine rendgen zraka da bi ona nastala, što direktno znači da su pacijanti izloženi minimumu zračenja koje neophodno.

Druga prednost jeste što digitalna rendgen slika je sačuvana u našoj arhivi i uvek je možemo koristiti za poređenja sa stanjima koja nastaju nakon snimanja. Možemo i napraviti duplikat snimka ukoliko dođe gubitka originalnog rendgen snimka.

Treće, a ne manje važno, digitalna rendgen slika omogućava medicinsku manipulaciju jer je u DICOM formatu- uvećanje, merenje, prilagođavanje konstrastnosti i osvetljenja i sl.

I četvrto, DICOM rendgen slika može računarski biti poslana na bilo koju destinaciju u svetu, a pri tom ne gubi ništa u kvalitetu.